Creativity World Forum 2011

De lijst met sprekers voor het Creativity World Forum 2011 was indrukwekkend.  De 2-daagse in de Hasseltse Ethias Arena begon met het verhaal van Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia en eindigde met de filmregisseur Oliver Stone op het sprekerspodium. Daartussen waren grote en minder grote namen geprogrammeerd.

De voor mij twee interessantste en best gebrachte verhalen waren van Malcolm Gladwell en Scott Belskey. Auteurs van bestsellers die tonen dat ze naast schrijven ook boeiend kunnen vertellen. Beide storytellers brengen een verhaal op een manier dat het hun boeken overtreft door de boodschap compacter en met een persoonlijke gedrevenheid te brengen.

De boodschap van deze twee sprekers keerde terug in bijna alle andere verhalen. Om creatief en succesvol te zijn moet je

 • durven falen
 • kunnen focussen
 • hard werken
 • eigen ideeën zo vroeg en zo veel mogelijk delen met anderen
 • ideeën van anderen kopiëren
 • producten (van anderen) perfectioneren
 • denken binnen (financiële) beperkingen

Zowel Malcolm Gladwell als Scott Belskey hebben het over 3 types vernieuwers

 • Dreamers, Doers, Incrementalist (Scott Belskey)
 • Inventors, Tweakers, Implementors (Malcolm Gladwell)

De drie types hebben elkaar nodig om van een idee tot uitvoering of echte verandering te komen. Zelfs ideeën van dreamers of inventors bouwen altijd verder op ideeën van anderen. Malcolm Gladwell schreef het al in The New Yorker: Steve Jobs was een tweaker.

Creativiteit is meer dan een goed idee hebben. Het zit ook in de uitvoering en het verkopen van dat idee. Creativiteit is ook meer dan wat op de werkvloer gebeurt. We kunnen meer dan we beseffen uit de sociaal aanvaarde denk- werk- en leefpatronen stappen en ons leven creatief vorm geven.  Het verhaal over lifestyle design van Nomadz.nu, dat de eerste dag gebracht werd tijdens de 7 minuten lezingen, is daar een mooi voorbeeld van.

Het was opvallend merkbaar tijdens de gesprekken in de pauze dat de opzet om verder na te denken geslaagd is.

Also read...

Comments

 1. Boek van Scott Belsky logt op mijn bureau.. Voor als het te hard kriebelt ;) Heb er wel wat uitgehaald. Zag hem spreken vorige jaar in Bxl.

  Reply
 2. Pingback: Creativity World Forum 2011 « Bibliotheekr.org

 3. Pingback: Het Creativity World Forum in blogposts | Flanders DC – Inspiratie blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>